Svet HP

.
 
PrijemRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 Istorija magije

Ići dole 
AutorPoruka
Fleur DeLacour Weasley
Admin
Admin
avatar

Ženski
Broj poruka : 632
Godina : 24
Lokacija : Pancevo;Srbija
Posao : Guitar player
Datum upisa : 18.08.2008

PočaljiNaslov: Istorija magije   Sub Avg 30, 2008 9:40 pm

Magija je jedna antička znanost bazirana na promatranju kretanja i pomicanja životne energije kroz sve ono što je stvoreno. Ona se zasniva na ideji da je sva živuća materija uronjena u jedan specifičan fluid u istom vremenskom razdoblju. Sa magijom se potvrđuje da se može uticati na taj fluid. Mora se znati adresa gde se upućuje kao i vreme. Osoba koja radi magiju svoje misli i namjere utiskuje u toku jednog magičnog rituala. Moguće je delovati ne samo na stvari, na životinje, ljude nego i na sled najrazličitijih budućih događaja. Rezultati znanstvenih istraživanja govore da životni fluid, odnosno fluid magije danas se definiše kao frekvencija. Magično djelovanje na čoveka uvek je dvojako, odnosno frekvenciju magije prvo prima astralni dio čovjeka (njegova aura, energija), pa tek onda njegovo telo kao čvrsta materija. U telesnom obliku kod čoveka magija stvara razne telesne i duhovne poremećaje koje čovek može osetiti kao npr. lupanje srca, gušenje, kočenje lica, osjećaj povraćanja, vrtoglavice, depresija ili pak jaku agresivnost. Ako magija sa svojom negativnošću djeluje dugo vremena na jednu osobu može joj napraviti pravi životni pakao kao npr. najteže tjelesne bolesti. Danas sve te frekvencije je moguće izmjeriti pomoću suvremenih instrumenata, npr. test Mora, test Vega...
Magija se obično deli na Belu i Crnu:

Bela magija oslobađa i pomaže ljudima od uticaja crne magije, koja je negativna i s kojom se nanosi zlo, nesreća, uništenje, pa čak i smrt. Mada se mora paziti kojim danom se magija upražnjava:

Ponedeljak - dan koji se koristi za crne ceremonije i crnu magiju uništenja

Utorak - dan za crnu magiju mržnje i ceremonije osvete

Sreda - dan za magiju koja je vezana za posao i razne komercijalne aktivnosti

Četvrtak - magija vezana isključivo za novac i razne novčane transakcije

Petak - za sve magične obrede koji se odnose na ljubav

Subota - za sve magične operacije koje se tiču visoke crne magije

Nedjelja - za odmor

Za svaki dan pripisuje se jedan planet i njegova dominacija. Također, u toku jednog dana točno je određena satnica kada se započinje sa radom i kada taj ritual mora biti završen. Jedan se dan promatra od buđenja odnosno zore pa sve do zalaska sunca. Noć se dijeli od zalaska sunca pa sve do jutarnje zore, dakle analogno danu. Magičari moraju imati posebne prostorije gdje mogu nesmetano da rade te svoje magične rituale. Te su prostorije obično sa vrlo malo svjetlosti. Svaki magičar ima svoju tajnu receptutu koju ljubomorno čuva. Obavezno mora koristiti četiri bitna elementa - voda, zrak, zemlja i vatra. Za vatru koriste sveće. Sveće mogu biti napravljene od najrazličitijih boja i upravo to im daje posebno značenje.Bela - predstavlja inspiraciju, povećava našu spoznaju te pomaže ponekad u rešavanju nerešivih problema.Svetlo plava - štiti od zla i pomaže za ozdravljenje od raznih bolesti.Žuta - predstavlja spiritualnu ljubav.Crvena - predstavlja pravu ljubav, kao i naše seksualne aktivnosti. Ova boja se koristi za rituale zavođenja, seksualne privlačnosti.Zelena - otvara nove početke, novi posao ili preuzimanje jedne nove karijere, pojačava prijateljstva. Koristi se za uspjeh u svakom polju.Crna - upotrebljava se za loše, za zlo. S njom se prizivaju mračne sile noći, demoni, da bi se nekome nešto loše.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Fleur DeLacour Weasley
Admin
Admin
avatar

Ženski
Broj poruka : 632
Godina : 24
Lokacija : Pancevo;Srbija
Posao : Guitar player
Datum upisa : 18.08.2008

PočaljiNaslov: Re: Istorija magije   Sub Avg 30, 2008 9:46 pm

WICCA
Wicca je jedna od brojnih formi Paganizma, danas najraširenija i najpoznatija. To je religija, priznata zahvaljujući Geraldu Gardneru. Nije kult, jer nema nikakve dogme, nema svete knjige te je vrlo individualna. Jedini je zakon: "Dok ne povredjujes drugog, radi sta ti volja". Wiccani veruju u 3x3 pravilo, odnosno da sve što uradiš ti se vraća 3 puta jače. Dakle, veruju u karmu, kao i u reinkarnaciju. Posle života duša odlazi u Zemlju leta.
Wiccanska magija nije visoka magija. Wiccani prave talismane, proucavaju astrologiju, pa i kabalu, bacaju čini i slave promene Majke Zemlje.
Sve drevne Boginje se posmatraju kao Velika Boginja, koja ima brojna imena (Izida, Dijana, Hekata, Keridven, Afrodita, itd.). Ima 3 aspekta koji se menjaju u odnosu na godišnja doba. Ona je i devica i majka i starica.
Boginja ima odnose sa Bogom, on ga i rađa, a i ljubavnik joj. On je takođe Veliki Bog, odnosno čine ga svi drevni Bogovi. On je rogati Bog Pan, Lucifer (ne Satana,vec starorimski Bog jutarnje zvezde) . Njihov odnos se slavi tokom 8 sabata. Slave se i esbati, noći punog Meseca. Kad je pun Mesec, možete ostaviti vodicu celu noć, veruje se da je Mesečeva vodica dobra za pročišćavanje. Skupovi veštica (koveni) igraju, plešu, nekad goli (obavezno u Gardnerovoj formi Wicce), nekad ne.
Wicca je religija, a Witchcraft nije. To je zanat (kako se jednom nswiccan izrazio). To je bacanje čini, spravljanje napitaka, tj. bavljenje magijom. Ima mnogo formi Wicce: Gardnerova, Aleksandrijska (Alex i Maxine Sanders je osnovali, on je umro, dok je Maxine živa i prima veštice na obuku), vilinska, Dijanička (feministički pokret, verovanje samo u Boginju), Diskordijanska, Georgijanska, eklektična (razne forme) itd.
Pentagram nam govori o našoj sposobnosti da prizovemo duh na zemlju. U magijskim ritualima on je ucrtam ma disku koji može biti napravljen od raznih materijala i postavljen na oltar. Pentagram možemo prilagoditi sebi tako što ćemo mu dodati naš astrološki znak, rune ili druge znakove koji imaju posebno značenje za nas. Mnoge Veštice nose privezak ili prsten u obliku pentagrama kao znak svoje religije ili kao amajliju ili talisman. Tokom magijskih obreda pentagram može biti nacrtan u vazduhu atameom ili mačem. Nacrtan na određeni način služi za prizivanje ili odpuštanje energije. Postavljen na oltaru on služi za fokusiranje čarolije. Koristi se i u najjednostavnijim čarolijama koje se izvode uz pomoć sveće. Sveća odgovarajuće boje se napuni i postavi na pentagram. Krug oko zvezde predstavlja Boga i Boginju, on prelama i reflektuje svetlost i donosi nosiocu sveopštu inteligenciju, univerzalnu mudrost i izaštitu.Svaki od pet krakova predstavlja jedan od elemenata:
Zemlja: (donji levi ugao) Stabilnost i fizičku izdržljivost
Vatra: (donji desni ugao) Hrabrost i izazov
Voda: (gornji desni ugao) Emocije i intuiciju
Vazduh: (gornji levi ugao) Inteligenciju iumetnost
Duh: (centralni krak) Sveukupnost i božansko

U moderno doba pentagram je postao simbol zla, a ova predrasuda je podstaknuta pojavom satanističkih kultova koji koriste obrnuti pentagram u svojim ritualima. Satanističke sekte međutim, nemaju nikake veze sa religijom veštica. One su anti-hričćanske, a veštičija religija je prehrišćanska.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Fleur DeLacour Weasley
Admin
Admin
avatar

Ženski
Broj poruka : 632
Godina : 24
Lokacija : Pancevo;Srbija
Posao : Guitar player
Datum upisa : 18.08.2008

PočaljiNaslov: Re: Istorija magije   Čet Sep 04, 2008 7:54 pm

VOODOO - istine i pretjerivanja
Istraživaci tvrde da praksa voodoo lutaka potjece od poštovatelja s podrucja New Orleansa, i otkuda se proširila na sva podrucja na kojima danas žive pobornici voodoo vjerovanja. No, legendu o voodoo lutkama i njihovim magicnim mocima raširile su knjige i filmovi strave i užasa.

Začeci voodoo religije, kakvu danas poznajemo, najvjerojatnije imaju svoje temelje u pokrštavanju afričkih robova koji su novu religiju prihvatili tako da su je jednostavno nadodali vlastitoj, pronalazeći sličnosti među legendama koje su znali i onima koje su im bile propovijedane u novom svijetu, te prihvaćajući imena novih svetaca na način da su u njima prepoznavali duhove i mitska bića iz svojih tradicionalnih vjerovanja.
Vjerovanje daju voodoo religiji opake magijske vještine koje uključuju žrtvovanja, bacanje uroka i kanibalizam. Sve to potječe iz knjige S. St. Johna "Haiti of the Black Republic", objavljene 1884. godine. Knjiga je digla veliku prašinu među čitaocima koji nisu ništa znali o voodoo vjerovanju. Upravo na temelju mita koji je razvila ova knjiga, zasniva se uvelike opće vjerovanje o voodoou magiji. Ta praksa nastavila se preko priča, knjiga i filmova serviranih od strane Hollywooda, i zapravo je tek sredinom dvadesetog stoljeća došlo od otkrivanja prave prirode ove religije.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Fleur DeLacour Weasley
Admin
Admin
avatar

Ženski
Broj poruka : 632
Godina : 24
Lokacija : Pancevo;Srbija
Posao : Guitar player
Datum upisa : 18.08.2008

PočaljiNaslov: Re: Istorija magije   Pet Sep 12, 2008 2:03 am

Samanizam

U antropološkoj dokumentaciji šamanizam i njegovo poreklo se često vezuje za plemenske strukture sibirskog i centralno-azijskog regiona. Razlog tomu može biti u činjenici da je većina informacija o šamanizmu do polovine 20. veka bila bazirana na studijama ruskih naučnika iz 19. i početka 20. veka koji su proučavajući sibirsku i centralno-azijsku kulturu ostavili vrlo lepu i opširnu studiju o šamanizmu. Sibir i Centralna Azija su mesta u kojima je šamanizam antropološki proučavan, a sam fenomen je sa nekim zajedničkim regionalnim i individualnim karakteristikama, bez formalne povezanosti, prisutan u svim djelovima sveta.

Šamanizam je najstariji naučni eksperiment ljudske civilizacije. Metoda naučnog istraživanja u šamanizmu bazirana je na direktnoj iskustvenoj spoznaji i usmerena je na esencijalno istraživanje fenomena života i bitka. Desetinama hiljada godina širom sveta, gde god su postojale i postoje ljudske zajednice, šamani su otvaraući se ka komunikaciji sa totalnošću postojanja svega što jest i direktnim iskustvima proizašlim iz nje, doprinosili evolutivnom razvoju čovječanstva i elementarnih ljudskih aktivnosti. Metode duhovno-psihološkog razvoja čovjeka (medicina i farmacija, svi oblici umijetnosti, lov, ribolov, obrada metala, poljoprivreda, upoznavanje sa zakonima prirode i svemira, religija, rituali, itd.) neke su od glavnih ljudskih djelatnosti koje su inspirirane prisustvom šamanizma i šamana.

Šamanizam se otkrio čoveku onoga trenutka kada je čovjek spoznao da promjena svijesti, tj.stanja percepcije, uslovljava promenu doživljaja,uvida i iskustva realnosti. Jedna od fundamentalnih postavki teorije relativiteta je, da parafraziram, da promatrani fenomen ili pojava su određeni perceptivnim stanjem promatrača. U svakodnevnici svakog ljudskog bića, ova postavka je vrlo očigledno manifestirana npr. kroz razliku realnosti budnog-dnevnog stanja i realnosti snova tokom spavanja. Dnevna realnost i realnost sveta snova samo su mali dio beskonačnog broja realnosti koje su međusobno povezane i formiraju "mrežu" postojanja svega što jest kroz koju uzročno-posledičnom vezom utiču jedna na drugu. Komunikacija različitih dimenzija odigrava se kroz interakciju vibracija. Polazeči od zakona relativnosti i vibratorne prirode svega što čini totalnost postojanja i života, šamani su počeli otkrivati metode svjesnog mjenjanja stanja percepcije.To je otvorilo uvid u širi spektar dimenzija postojanja, njihovu povezanost i prirodu međusobnih utjecaja. Proučavanjem percepcije šamani su otkrili određena stanja i metode kojima mogu transformirati vibracije i izazvati suptilne promene u jednom sloju vibracija, koje dalje kroz lančanu reakciju mogu prouzrokovati promjene u ostalim vibracijama.
_________________
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Nisan jABroj poruka : 5
Godina : 28
Lokacija : split
Datum upisa : 18.11.2011

PočaljiNaslov: Re: Istorija magije   Sub Nov 19, 2011 12:11 am

Četiri osnivača Hogwartsa, čarobnjačke škole u Velikoj Britaniji, su Godric Gryffindor, Helga Hufflepuff, Rowena Ravenclaw i Salazar Slytherin. Živjeli su u 10. stoljeću u Britaniji. Bili su četvero najvećih čarobnjaka svog vremena i u čarobnjčkoj su zajednici dosegli gotovo mitski status; predmeti koji su bili u njihovom vlasništvu iznimno su cijenjeni, a njihovi su potomci veoma ponosni na svoje porijeklo. Jako se malo zna o osnivačima. U romanima većina informacija o njima dolazi od Razredbenog klobuka, ostavštine Godrica Gryffindora. Inače je samo Slytherin detaljno opisan zato što je sagradio Odaju tajni.

Godric Gryffindor rođen je u pustopoljini. U kraju gdje je Rowling odrasla ima jako puno pustopoljina. Gryffindor je cijenio odlučnost, hrabrost i snagu u srcu iznad svega. Čini se da se on najviše zalagao da i djeca bezjačke krvi mogu ići u školu (za razliku od Slytherina koji je bio protiv toga). Jedini su sačuvani predmeti koji su bili u njegovom vlasništvu Razredbeni klobuk i srebrni mač kojim je Harry ubio baziliska, a oba se trenutačno čuvaju u ravnateljevu uredu. U početku je bio veliki prijatelj Salazara Slytherina, ali se njihovo prijateljstvo raspalo zbog neslaganja oko toga kakve bi učenike trebali primati u školu.
Njegov dom simbolizira zlatni lav na crvenoj podlozi.Helga Hufflepuff došla je iz doline i cijenila je iskrenost, poštenje i marljivost. Učenici iz njezina doma redovito pokazuju barem jednu od tih osobina: Cedric Diggory bio je jedan od rijtkih koji je pokazivao sve tri osobine. Jedina ostavština Helge Hufflepuff, mali zlatni pehar, bio je u vlasništvu Hepzibe Smith prije nego što ga se dočepao Lord Voldemort. Zlatni pehar koji je imao posebne moći je vjerojatno postao horkruks koji sadržava djelić Voldemortove duše.
Razredbeni klobuk opisuje je kao dobru. Čini se učenike za svoj dom nije birala posebno strogo: iako se u Harry Potteru i Plamenom peharu navodi da je "posebno cijenila marljive", drugdje se pak navodi da je "primala sve preostale učenike" nakon što su njezini kolege odabrali učenike za svoje domove.
Hufflepuffe simbolizira crni jazavac na žutoj podlozi.Rowena Ravenclaw bila je vještica koja je izazivala divljenje zbog svoje kreativnosti. Ona je vjerojatno osmislila pokretne stepenice i podove u Hogwartsu. Dom Ravenclawa posebno cijeni oštroumnost, mudrost i inteligenciju. Bila je velika prijateljica Helge Hufflepuff.
Opisana je kao prelijepa, što je i karakteristika pripadnica njezinog doma. Harry Potter i Percy Weasley imali su ljubavne veze s djevojkama iz Ravenclawa, a kad su djevojke iz Beauxbatonsa izabirale sjedala, sjele su do Ravenclawa.
Njezin je dom simboliziran brončanim sokolom na plavom u knjizi, a u filmu sa srebrnim sokolom.Salazar Slytherin najisprepleteniji je član četvero osnivača i uvijek, iako je njegov dom 2. po uspješnosti, odmah iza Gryffindora, se spominje zadnji među članovima. To je možda zato što je napustio četvorku odmah nakon završetka Hogwartsa. Došao je iz močvarnog kraja, možda zato jer je bio parselust, imao je sposobnost komunicirati sa zmijama. Slytherin je bio izbirljiv o puštanju učenika u svoj dom. Ne samo da je cijenio imaštinu, odlučnost i ambiciju, do granica opakosti, razvio je jedan idealizam o tome da u njegov dom mogu ući samo čarobnjaci i vještice koje su bar miješane krvi. To je nasljedila obitelj Malfoy i Black, pa čak i njegov nasljednik Lord Voldemort.
Neslaganje između Gryffindora i Slytherina prvenstveno se temelji na krvnom srodstvu. Slytherin je htio samo čistokrvne, a Gryffindor sve. Na kraju je otišao, no ne prije nego što je izgradio Odaju tajni ispod jezera. Znajući da će svaki njegov nasljednik biti parselust, u odaju je stavio baziliska (divovsku zmiju koju samo parselust može kontrolirati), nadajući se da će njegov nasljednik "očistiti" školu od "nepotrebnih" učenika. Njegov posljednji nasljednik Tom Marvolo Riddle, znan kao Lord Voldemort, otkrio je odaju i ispustio baziliska što je uzrokovalu smrt jedne djevojčice.
Ostala su samo dva Slytherinova posjeda: prsten s crnim kamenom koji se nalazi na grbu obitelji Peverell i lokot sa slovom S (jedan od horurksa), koja su oba pripadala obitelji Gaunt, njegovim zadnjim nasljednicima. Gauntovi su bili ponosni naslijeđem i gotovo uvijek su govorili parselustski čak i s drugim osobama.
Slytherin je jedini član kojemu je dan fizički opis. Po kipu u odaji izgledao je "prastaro i majmunoliko" s tankom bradicom koja mu se spuštala niz pelerinu.
Slytherina simbolizira srebrna zmija na zelenoj podlozi.Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Istorija magije   

Nazad na vrh Ići dole
 
Istorija magije
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Svet HP :: Diagon Aleja :: Biblioteka-
Skoči na: